Chińskie krępowanie stóp

W Polsce rozmaite sposoby modyfikowania ciała zwykle są w mniejszym lub większym stopniu akceptowane przez społeczeństwo, nadal jednak pozostają uznawane za niewielkie, mniej lub bardziej szkodliwe dziwactwo. Nie należy jednak zapominać, że w niektórych społecznościach tego rodzaju praktyki należały, a czasem nadal należą do codzienności. Przykładem takiego podejścia do wprowadzania zmian w swoim ciele jest zwyczaj krępowania stóp w Chinach. Ten specyficzny obyczaj na terytorium Chin kultywowano już od dziesiątego, aż do początków dwudziestego wieku. Początkowo bandażowanie stóp dotyczyły tylko dziewcząt z wyższych klas społecznych. Nie bez znaczenia pozostawał tutaj fakt, że od wysoko urodzonych przedstawicielek płci pięknej nie wymagano wykonywania intensywnych prac fizycznych. Z czasem jednak obyczaj ten zyskał znaczenie również wśród przedstawicieli niższych klas. Łatwo się domyślić, że tego typu praktyki wiązały się z niesamowitym bólem. Właśnie ze względu na to obyczaj zasłużył na powszechną krytykę, która szczególnie nasiliła się na początku dwudziestego wieku. W 1912, po powstaniu Republiki Chińskiej, wprowadzono zakaz przeprowadzania zabiegu. Szacuje się jednak, że został całkowicie wypleniony dopiero około 1950 roku.
Przeczytaj również: Jakie są najczęstsze wyzwania w pracy pedagoga?
Przeczytaj również: Jakie są najnowsze trendy w zabiegach na twarz?
Przeczytaj również: Jakie są najczęstsze przyczyny uszkodzeń dachów, z którymi radzi sobie dekarz?
Kategorie artykułów
Polecane artykuły

Międzynarodowy certyfikat BRC – potwierdzenie wysokiej jakości naszych produktów
Certyfikat BRC jest kluczowy w przemyśle spożywczym, stanowiąc międzynarodowy standard jakości i bezpieczeństwa żywności. Jego posiadanie świadczy o wysokim poziomie zarządzania jakością oraz dbałości o zdrowie konsumentów. Firmy przetwórcze oferujące grzyby marynowane czy dżemy na polskich receptur

Jak przygotować się do sezonu wegetacyjnego z wykorzystaniem kwalifikowanego materiału siewnego?
Sezon wegetacyjny jest kluczowy dla rolników, dlatego odpowiednie przygotowanie ma ogromne znaczenie. Kwalifikowany materiał siewny kukurydzy wpływa na plony, zapewniając lepsze rezultaty niż nasiona niekwalifikowane. Właściwy wybór to jednak nie wszystko - istotne jest także zrozumienie potrzeb gle